The Captain’s House, Vector Architects / Chen Hao / 2017

The Captain’s House, Vector Architects / Chen Hao / 2017


Footnotes

Complementing the layout of rooms, new windows puncture the concrete and painted brick facade. The concrete window boxes project outwards, creating extraordinarily deep internal reveals while also further protecting against future water leaks. These deep windows are integrated with what the architect calls ‘window-furniture systems’ – timber storage units, tables and window seats designed around each window, forming small window rooms which mediate between the home and the sea.

Crowning the freshly renovated house sits a striking cylindrical vault structure, cast in rough, timber-boarded concrete. The new roof encases an additional floor of multifunctional space, with a small mezzanine loosely demarcating a lower ceilinged guest sleeping space. This striking vaulted space is as appropriate for a gym or activity room as it is a place of prayer – the sea captain and his family frequently use the vault as a family chapel. ➡︎


Extras

◼︎ Renovation of Captain's House / Vector Architects / ArchDaily / 2017


    Sources

    ◼︎ The Captain's House, Fuzhou, China by Vector Architects / Eleanor Beaumont / The Architectural Review / 2017


    Tunnel House by Makiko Tsukada / Ja+U / 2012

    Tunnel House by Makiko Tsukada / Ja+U / 2012

    Japanese Collection Ep. 9: Tama Art University Library by Toyo Ito / Vincent Hecht / 2017

    Japanese Collection Ep. 9: Tama Art University Library by Toyo Ito / Vincent Hecht / 2017